Onderstaande lezingen houd ik al vele jaren door heel Nederland voor diverse verenigingen als b.v.; KMTP afdelingen (Groei & Bloei), gespecialiseerde Planten Verenigingen, Vereniging van Plattelands Vrouwen, etc.
Daarnaast geef ik ook lezingen in het buitenland bij diverse (rots)planten verenigingen en tijdens congressen. Mijn lezingen worden ondersteund met digitale beelden. Ik zorg zelf voor een laptop en beamer. Indien u geen projectiescherm heeft (of kleiner dan 1.60m) dan zal ik mijn eigen scherm meenemen. Als er een geluidsinstallatie in uw zaal aanwezig is maak ik er graag gebruik van.
Om een voorproefje te krijgen wat u kunt verwachten, kijk eens op deze site bij:
FOTO S : Gallerij
Voor meer informatie en beschikbaarheid:
Harry Jans
Leeuwenbergweg 50
7371 AL Loenen (bij Apeldoorn)
tel. 055-505 2260 (na 17:00 uur)
e-mail jansalpines@online.nl
-Een (rots)planten expeditie door Yunnan, China-
Vele keren heb ik over de bergflanken in de provincie Yunnan mogen zwerven, met als doel het in kaart brengen van de hoogalpieneflora tot een hoogte van ca. 5000m. Zelfs op deze hoogte komen vele bijzondere planten voor. Tijdens de lezing zal ik u meenemen naar bergstreken die nog zelden door buitenlanders gezien zijn.
Er werd niet alleen herbarium materiaal verzameld maar ook zaden om zo nieuwe planten bij ons in cultuur te brengen. Naast de prachtige flora zal ook stil gestaan worden bij het dagelijks leven en de cultuur in China. Prachtige pagodes, kloosters en klederdracht zullen de rijke flora afwisselen.
-Een botanische trip kris-kras door het land van de reuzen Panda-(totaal andere lezing als voorgaande!)
China is een reusachtig groot land dat ongeveer 232 keer groter is dan Nederland. Dat zo een groot land vele contrasten in landschap, natuur en cultuur te bieden heeft moge u duidelijk zijn.
Naast een bezoek aan de bekende cultuurschatten van China zoals de Chinese Muur, en de Verbodenstad in de hoofdstad Beijing, zullen we ook het binnenland bezoeken waar bergtoppen te vinden zijn ver boven de 5000 m. Zelfs op deze hoogte komen de meest bijzondere planten soorten voor die werkelijk moeten worstelen om te kunnen overleven. Dit zelfde geldt ook voor de bevolkingsgroepen, veelal nomaden die op grote hoogte hun bestaan hebben. Vaak worden kleine dorpjes opgebouwd in de nabijheid van een klooster waarvan er, vooral op het Tibetaans hoogplateau veel te vinden zijn. U zult een reis meemaken van vele duizenden kilometers kris-kras door de verschillende provincies in China. Een ware pracht aan bloemen zal de revue passeren. Toch zal ook de cultuur met de prachtige klederdracht niet vergeten worden en nemen we een kijkje in het fokcentrum van de zeldzame reuzenpanda.
-Iran een land met vele gezichten-
Iran is niet direct een land waarvan je veel verwacht op planten gebied. Toch komt hier de bekende Keizerskroon, Fritillaria imperialis vandaan.
Ook de tulp zoals we hem kennen komt oorspronkelijk uit het toen malige Perzië. Wanneer je het land doorkruist, blijkt dat het geen grote zandbak is, maar dat de bergen in het noorden langs de Kaspischezee zelfs iets van de Europese Alpen weg hebben.
Maar vooral de rijke cultuur zoals je die vindt in steden als Esfahan met werkelijk prachtige moskeeën, doet je denken aan sprookjes als duizend en één nacht.
Naast een contrast rijke natuur in (zout)woestijnen en besneeuwde bergketens zal ook aandacht aan de cultuur en de bevolking geschonken worden.
-Tibet, planten expeditie naar het Dak van de Wereld en rondom Mt. Everest-
Via Nepal (Kathmandu) naar Lhasa in Tibet. Waar we eerst een kijkje nemen in en rond het zeer indrukwekkende bouwwerk de Potala. Eens het grootste gebouw ter wereld voor de wolkenkrabbers kwamen en tot 1953 het klooster van de Dalai Lama was. Lhasa ligt op 3600m hoogte op de Tibetaanse hoogvlakte. Midden in een zeer bijzondere vooral droog landschap. Toch groeit er op die hoogte van alles. Vanuit Lhasa gaan we richting het zuidwesten waar ik u zal meenemen naar de bergen rondom Mt. Everest waar een rijke alpieneflora voorkomt die zich tot op een hoogte van 5400m weet te handhaven.
Vanuit Kharta, waar we onze trekking van ca. 65km starten, gaan we richting de Kangshung valllei. Om al het expeditie materiaal mee te nemen worden 45 yaks gebruikt. Daarnaast hadden we 1 Tibetaanse gids, 1 hoofd sherpa, 9 sherpas, 1 kok en 16 yak herders.
Tijdens deze lezing ziet u niet alleen veel zeer bijzondere planten zien, maar laat ik u ook genieten van prachtige vergezichten, klooster en natuurlijk de bevolking.
-Een botanische jeep tour van Chengdu naar Lhasa, een unieke ervaring-
We starten deze expeditie in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Via Leshan waar we de grootste uit de rots gehakte Buddha (71m) ter wereld bezoeken, reizen we af naar het hooggebergte van Tibet. Dit was de eerste botanische reis van deze omvang (22 deelnemers) naar deze afgelegen- en weinig door buitenlanders bezochte gebieden. Tijdens de reis zijn 15 hoge bergpassen, tussen de 4000m en 5000m overgestoken. Met een grote reisbus kom je hier niet ver en daarom werden 8 jeeps (4×4) ingezet om het hele traject (ca. 3000km) af te leggen. Vele reeds bekende, maar ook onbekende planten werden gevonden. Het eindpunt van de reis was Lhasa dat op 3650m hoogte ligt. De Potala, het grote klooster is een zeer indrukwekkend gebouw dat op een zeer markant punt, boven op een heuvel, midden in de stad ligt. Naast de vele cultuur in Tibet wordt u meegenomen naar berggebieden, die tot nu toe niet of nauwelijks voor buitenlanders toegankelijk waren.
-Op reis dwars door China: cultuur, natuur en bevolking-
Tijdens deze lezing reist u af naar vele bijzondere uithoeken van dit enorm uitgestrekte land. We beginnen de reis natuurlijk in de hoofdstad Beijing waar we de meeste bekende cultuurschatten zullen bezoeken. Daarna reizen we af naar de provincie Sichuan. Hier brengen we een bezoek aan het fokcentrum van de reuzen panda, maar ook de prachtige vergezichten over kristal heldere meren zullen u verrassen. Dan volgt een bezoek aan Xian met het wereld beroemde en indrukwekkende terracotta leger. Ten zuiden hiervan ligt het prachtige karst gebergte waarvan de stad Guilin langs de Li rivier heel bekend is. Dan gaat onze reis verder richting de hoge toppen van de provincie Yunnan en brengt ons uiteindelijk op de dak van de wereld, Lhasa. Naast de vele cultuurschatten zullen de natuur met een enorme planten rijkdom u versteld doen staan.
(een lezing met de nadruk op cultuur en minder op planten)
-Bergflora rond de Evenaar-
Bij Ethiopie of Kenia denk je niet direct aan hoge besneeuwde bergen. Toch zijn die daar wel degelijk en is er een grote speciale bergflora die werkelijk uniek is. Iedereen kent de kleine blauwe Lobelia voor de bloembakken wel. Wist u dat er ook Lobelias zijn van wel 6m hoog die op een hoogte van rond de 4100m voorkomen? En dat hier prachtige Gladiolen groeien?
U wordt meegenomen tijdens de presentatie naar de onbekende Bale Mountains in Ethiopie en naar Mount Kenya in Kenia. Een waar plantenparadijs met extremen. Alsof je op een andere planeet loopt.
Naast de vele bijzondere- en zeldzame planten zult u ook een indruk van de cultuur en hun bevolking van beide landen krijgen. Natuurlijk wordt ook een safari niet vergeten.
-Bijzondere bol-, knolgewassen en wortelstokken voor de (rots)tuin-
Naast de overbekende bollen zoals de tulp, hyacint, krokus en narcis zijn er vele onbekende maar mooie bollen en knollen voor de tuin. Vaak kent men deze soorten niet of nauwelijks maar de keuze is enorm. Naast het tonen van niet alle daagse soorten van o.a. Corydalis, Fritillaria, Colchicum, Muscari, Allium, Narcissus, Lilium, Arisaema, Crocus, Iris, Trillium etc. zal ook de cultuur in de tuin, trog of pot aan de orde komen. U zult zien dat er nog heel wat leuk z.g.n. bijgoed is om uw tuin mee op te fleuren.
-Down Under; Kangoeroes, sneeuw, planten en Tasmaanse duivel-
U wordt mee genomen naar de onbekende bergstreken van Australië en Tasmanie. Hierbij zult u niet direct denken aan besneeuwde bergtoppen, maar aan droge landschappen. U zult impressies te zien krijgen van de “Snowy Mountains” met als hoogste berg Mount Kosciuszko(2228m) Hier is ook de enige ski piste van dit immense land. In Tasmanie bezoeken we o.a. de prachtige natuurparken Cradle Mountain en Ben Lomond met beide een zeer speciale endemische flora. Naast bergplanten zullen ook andere bijzondere planten worden getoond zoals een bos vol met boomvarens, Eucalyptus bomen en mooie orchideeën. Een scala aan voor u waarschijnlijk onbekende planten zullen de revue passeren. Een boeiende lezing met veel natuur, maar ook cultuur.
-Rotsplanten en Rotstuinen-
Een zeer gevarieerde lezing met voor elk wat wils.
Niet alleen wordt een kijkje genomen op de natuurlijke standplaats van enkele rotsplanten, maar ook de opbouw van een rotstuin, het maken en opvullen van een trog of schaal, de grondsoort en de vermeerdering van rotsplanten worden behandeld. Ook zullen we een kijkje nemen in de z.g.n. alpienekas.
Natuurlijk zult u veel rotsplanten in vele kleuren en vormen te zien krijgen.
-De beste Tsjechische (rots)tuinen-
Sinds 1986 heb ik vele tuinen in Tsjechië bezocht die op mij zo een diepe indruk hebben gemaakt dat menig plantenliefhebber er ook is gaan kijken en zijn eigen tuin naar Tsjechisch voorbeeld heeft opgebouwd. Naast de verschillende particuliere tuinen zullen we een bezoek brengen aan de Botanische Tuin in Brno ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Praag. In deze tuin hebben ze een geheel nieuwe kijk op het fenomeen rotstuin gegeven.
Naast de tuinen met vele onbekende, prachtige planten zullen we ook even Praag aandoen, die als één van de mooiste Europese steden bekend staat.
-Vrouwenschoentjes voor de tuin-
Vrouwenschoentjes of te wel Cypripedium komen over de gehele wereld voor en zijn echte aardorchideeën. Van dit geslacht komt één soort in Europa voor en wel Cypripedium calceolus. Deze soort is zo mooi dat het hieraan bijna ten onder gaat. Veel toeristen plukken de bloemen of nemen zelfs hele planten mee tijdens hun vakantie. Thuis gekomen gaan deze planten vaak dood. Toch gloort er een sprankje hoop, want tegenwoordig zijn ze ook uit zaad op te kweken al duurt het ca. 6 jaar eer de plant voor het eerst bloeit.
Tijdens de lezing zal ik de kweek, de grondsoort en de vele soorten uit de diverse werelddelen als Europa, Azië en Amerika de revue laten passeren en cultuur aanwijzingen geven. Het blijkt dan toch niet zo moeilijk te zijn om deze juwelen in volle bloei te krijgen
-Socotra, het onbekende juweel in de Arabischezee-
Eén van de meest bijzondere reisbestemmingen ter wereld is Socotra. Door de geïsoleerde ligging van dit Jemenitische eiland, krioelt het in het alien-achtige landschap van de bijzondere planten en dieren, zoals de drakenbloedboom en de woestijn roos. Door de enorme biodiversiteit wordt Socotra ook wel “de Galápagos van de Indische Oceaan” genoemd. Het landschap is zeer divers van zilver-witte stranden, rotsachtige woestijnen, 200m hoge duinen of dicht begroeide bergen die tot 1500m hoog zijn. Naast de zeer special flora en fauna lijkt ook de tijd hier echt stil te hebben gestaan.
-Nieuw Zeeland, op plantenjacht in het land van de Kiwi’s –
Eén van de meest verre bestemming vanuit Nederland. We zullen een bezoek brengen aan het Zuider eiland. Nieuw Zeeland staat bekend om zijn natuurschoon. Van prachtige meren, hoge bergen met immense gletsjers tot bossen vol met boomvarens. Door de geisoleerde ligging is de flora zeer special en werkelijk uniek. Dit is ook terug te vinden in de bergflora met immense kussenvormende planten. Helaas niet altijd met veel kleur. Vaak met witte of gele bloemen, maar zeer indrukwekkend. Met name Fiordland in het zuid-westen is een waar eldorado voor de natuur liefhebber.
-Botanische schatten van de Inca’s-
Een reis door zuid Peru, waar we zeer bijzondere planten aan zullen treffen. Sommige planten, op 4800m hoogte, vormen enorme kussen van wel 5 m lengte en zijn dan ook enkele honderden jaren oud. De meeste spectaculaire plant is toch wel de Puya raimondii die pas na ca. 80-100 jaar bloeit met de grootste bloeiwijze ter wereld. Natuurlijk zullen we de cultuur van de Inca’s, zoals de verloren stad Machu Picchu, bezoeken. Een lezing met veel planten, maar ook een kleurrijke cultuur.
-Op jacht naar de oorsprong van de Tulp-
Tijdens de lezing gaan we op zoek naar Tulpen en andere bolgewasjes in Kirgizië. Een land langs de bekende Zijde Route. We zullen valleien en berggebieden van de Tian Shan rondom het Issyk Kul meer bezoeken. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Een prachtig land waar nog veel te ontdekken valt. Prachtige vergezichten en mooie jurts waar de nomaden in wonen.
-In het spoor van de pelgrims naar Gosainkunda-
U wordt meegenomen op een trek van 10 dagen naar het heilige meer Gosainkunda dat op 4380m hoogte in Nepal ligt. We starten in de drukke stad Kathmandu waar veel te zien is. Het meest bekend is de Apen Tempel. Daarna vertrekken we per jeep richting het noorden en starten de trek op ca. 1850 m. Tijdens de trek komen we allerlei vegitaties tegen die een geheel eigen flora hebben. UIteindelijk bereiken we het Gosainkunda meer waar veel hele bijzondere planten voorkomen. Daarna dalen we weer en bezoeken we een andere vallei. Het wordt een stevige tocht, maar tijdens de lezing kunt u vanuit de luie stoel genieten van de prachtige omgeving, dorpjes, mensen en natuurlijk planten.
-Verborgen botanische schatten in Oezbekistan & Tadzjikistan-
Twee landen waar men nu niet direct aan denkt om naar toe af te reizen om op planten expeditie te gaan en die deel uit maken van de bekende Zijde Route. U wordt mee genomen naar gebieden die slechts sporadisch bezocht worden en waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan. De reis start in de stad Samarkand, het “Rome van het vroegere Perzische Rijk”, dat een sprookjes achtige sfeer uitstraalt met de eeuwen oude madrassen en moskeeën. Daarna gaat de reis verder naar Tadzjikistan. Het laatste deel van de kleurrijke reis wordt de Panj rivier gevolgd, die een diepe indrukwekkende kloof heeft uitgesleten tussen de grens met Afghanistan. Tijdens de reis zult u veel verschillende planten zien die soms hoog in het Pamir gebergte groeien. Vaak zijn het bolgewassen al vele decennia geleden hun weg gevonden hebben richting de Nederlandse bollentellers. Een voorbeeld hiervan is de bekende Iris bucharica. Naast alle planten zal natuurlijk ook de cultuur van de bevolking niet vergeten worden.
-Botanische reis door Lesotho, een Kingdom in the Sky-
Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omgesloten door Zuid-Afrika. Bij het verwerven van de onafhankelijkheid op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Omdat het op een hoog plateau ligt omgeven door bergen wordt het ook wel “ Kingdom in the Sky” genoemd. De lezing begint rondom Witsieshoek, dat nog net in Zuid Afrika ligt. Daarna steken we de grens van Lesotho over en zullen dit land geheel doorkruisen. De tijd lijkt hier echt te hebben stil gestaan. Veel mensen wonen hier nog in kleine ronde lemen hutten met daken van stro. Tijdens de reis gaan we opzoek naar de bijzondere (berg)flora, waarvan soorten alleen hier voorkomen. Een bekende Aloe bij succulenten liefhebbers is de Aloe polyphylla die grote, spiraal vormige rozetten vormt en het symbool van Lesotho is. Maar ook meer bekende soorten als de wilde gladiool, vuurpijl, Agapanthus en Protea komen hier voor. Natuurlijk zullen daarnaast veel onbekende planten de revue passeren. Voor deze reis gaan we echt van de gebaande wegen af. Zo hebben wij maar liefst 1000 km over slechte onverharde wegen gereden. Een waar avontuur.
-Botanische reis door Centraal Patagonië-
Patagonië ligt zowel in Chili als in Argentinie. Tijdens deze lezing zullen we eerst het gebied ten zuiden van de bekende wintersport plaats Bariloche bezoeken. Daarna trekken we meer noordwaarts. In dit gebied van Patagonië treffen we een groot verschil aan ecosystemen aan. Van droge steppe, prachtige meren, gematigde regenwouden tot besneeuwde bergtoppen met grote gletsjers. Het is een zeer dunbevolkt gebied en je rijdt uren zonder iemand tegen te komen. Tijdens de lezing gaan we op zoek naar de bijzondere (berg)flora. Het meest bijzonder zijn viooltjes die rozetten vormen, net als de bekende sempervivums. Prachtige planten in de natuur, maar tot op heden onmogelijk om te kweken. U zult versteld staan hoeveel prachtige planten op de kale puinhellingen kunnen overleven, zelfs orchideeen komen in Patagonië voor.
-Een reis om de (planten)wereld in 90 minuten, met Harry Jans-
Tijdens deze lezing wordt u meegenomen op een reis rond de wereld om op zoek te gaan naar planten die op de verschillende gebergten voorkomen (tot wel 5.000 m) of een uitzonderlijke groeiwijze vertonen. De lezing begint in Europa, waar o.a. bergstreken in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Bulgarije en Griekenland bezocht worden. Daarna reizen we verder naar Iran waar de keizerskroon vandaan komt. We maken dan de overstap naar Afrika. Hier gaan we de bergen in van Ethiopië, Kenia en Lesotho met werkelijk bijna buitenaardse planten rond de evenaar op ca. 4.200m hoogte. Dan reizen we af naar Socotra. Hier heeft bijna nog niemand ooit over gehoord, laat staan planten van gezien. Een zeer uniek stukje op aarde en één van de meest bijzondere plaatsen waar onze spreker ooit geweest ben. De reis gaat verder naar Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan, India (Sikkim), Nepal en China, waar we de Tian Shan en de machtige Himalaya gaan bezoeken. Australië, Tasmanië en Nieuw Zeeland staan daarna op het programma. We sluiten de reis af in Zuid Amerika waar Ecuador, Peru en Argentinië hun prachtige flora van de Andes zullen tonen en de hoogste bloeiwijze ter wereld voorkomt. Dit is namelijk Puya raimondii die wel tot 10 m hoog kan worden. Het belooft een zeer boeiende lezing te worden waarbij veel onbekende plekken bezocht worden met zeer bijzondere, bizarre en kleurige planten. Voor meer informatie over de lezing kunt u kijken op www.jansalpines.com
-Sikkim, een juweeltje in de Himalaya-
Hoog in de Himalaya, ingeklemd tussen Nepal en Bhutan ligt de kleine, Indiase deelstaat Sikkim met een prachtige natuur en majestueuze bergen, met in de lager gelegen gebieden theeplantages voor de bekende Darjeeling thee.
We zullen via Darjeeling doorreizen naar Gangtok waar de botanische reis echt gaat starten. Met jeeps gaan we verschillende bergpassen op tot wel 4800 m waar we veel verschillende planten gaan zien. De reuzenlelie, Cardiocrinum, komt hier ook voor, net als de prachtige Tibet orchidee, Pleione. Dit gebied is ook enorm rijk aan rhododendrons met Rhododendron lepidotum als prachtig geel minituurtje. Tijdens deze bijzondere reis zult u niet alleen een scala aan werkelijk prachtige flora zien, maar ook een goede indruk krijgen van de gevarieerde een kleurrijke cultuur van Sikkim. Aan het einde van de lezing brengen we ook een kort bezoek aan de bekende Taj Mahal het bekendste monument van India.